We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

iOS vs. Android: Základní fakta a rozdíly ve vývoji aplikací

iOS vs. Android. Kdo je používá? Kam to směřuje? A jak se liší vývoj mobilních aplikací pro oba operační systémy? Přečtěte si více.

iOS vs. Android: Základní fakta a rozdíly ve vývoji aplikací

Říká se, že na Zemi je více telefonů než lidí. Jak to opravdu vypadá ve světě mobilních zařízení? Víte, kolik procent populace vlastní iPhone a kolik chytrý telefon Android, a proč tomu tak je? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých platforem? A kdy je dobré vyvíjet "nativní" aplikaci a kdy se naopak hodí využít multiplatformní vývoj?

Cena telefonů nahrává Androidu

Pokud bychom vyhlásili soutěž v počtu uživatelů, tak Android jednoznačně vede. 75 % světové populace využívá mobily s tímto operačním systémem. Například v Jižní Americe je to až 89 % a v samotné ČR asi 80 %.

Je jasné, že nižší cena telefonů s Androidem hraje v těchto číslech důležitou roli. Přeci jen ho můžete pořídit za třetinovou cenu iPhonu. Některé statistky dokonce říkají, že cílovou skupinou iOS zařízení jsou majetnější a vzdělanější vrstvy obyvatel ze Severní Ameriky a západní Evropy.

Další zajímavá fakta:

Zajimava fakta o iOS a Android uzivatelich

Jak se liší vývoj aplikací iOS a Android?

Android dává volnost, iOS jistotu.

Dalo by se říct, že Android je otevřený téměř všemu. Při vývoji narazíte na menší množství restrikcí a pravidel. Kreativitě a flexibilitě se velké meze nekladou, a proto má vaše vývojářská duše větší volnost. Samozřejmě existují "best practices" a "design guidelines", které je vhodné dodržovat, ale dají se v případě potřeby většinou i obejít.

Proti tomu stojí Apple se svými jasně danými pravidly. Pokud vyvíjíte aplikace pro iOS, tak neupustíte uzdu své fantazii a nebudete vymýšlet přehršle nových funkcí a prvků. Apple vám to totiž nedovolí. Povede vás tak trochu za ruku a nepustí mimo jasně dané mantinely, ze kterých by vývojáři neměli vycházet. Výsledkem ale bude čistý, funkční a minimalistický design stejný na všech zařízeních. Ovládací prvky fungují všude stejně, reklamy ve většině aplikací neuvidíte a celý systém je díky tomu více stabilnější a bezpečnější. Problémy mohou přicházet až při schvalování aplikace.

Schvalovací proces a "hnidopich" Apple

Další pole, kde se utkají iOS vs. Android je tedy schvalovací proces. Zatímco u Androidu probíhá validace aplikací automaticky a během pár hodin, iOS si v tomto případě dává na čas. Aplikaci vždy kontroluje specialista z Applu a vývojáři musí jeho připomínky zapracovat. Navíc si ji předávají různé review týmy, takže oprava jedné připomínky může skončit u jiného týmu, který najde zase další chyby. Více se o tom rozepisujeme v článku o nahrávání aplikace do AppStore.

I když schvalovací proces Applu občas bourá časové plány všech vývojářů, je zárukou, že všechny aplikace budou mít díky němu co nejvyšší kvalitu. U Androidu už to může být v tomto případě slabší. Hrozí riziko, že testování neodhalí všechny chyby, zhorší se uživatelská zkušenost a aplikace bude neúspěšná. Paradoxně k tomu se jeví současná situace v období pandemie, kdy Google Play nepovolí slovo covid nebo koronavirus ani v popisu aplikace. Tím se například zkomplikoval i update naší aplikace pro Festival Svobody, která měla v popisu informaci, že se event kvůli covid situaci ruší.

Schvalování aplikací u Applu

Nativní aplikace, nebo hybrid?

Je nasnadě říct, že Android a iOS jsou dva různé světy. iOS bojuje za kvalitní a minimalistické aplikace, Android chce dávat uživatelům volnost a větší možnost kreativity. I kvůli tomu podporujeme v SYNETECHu nativní vývoj. Řekněme si to na rovinu, tyto platformy nejsou dělané na hybridní vývoj, kdy vytváříme pouze jeden kód, jenž se pak uzpůsobuje různým zařízením. Každý operační systém má své limity i možnosti. A pokud chceme vytvářet kvalitní a bezpečné aplikace, tak je vhodné vyvíjet je přímo na danou platformu, obzvláště pokud má být aplikace zajímavější, co se týče animací, funkcí nebo technologií.

Samozřejmě víme, že u některých projektů dává smysl využít multiplatformní vývoj a nevyhýbáme se mu (například u aplikací zobrazující programy festivalů apod.) Stejně tak chápeme, že vývoj nativních aplikací je drahý, a proto se snažíme snižovat cenu vývoje aplikace jinými způsoby, například předpřipravenými funkcemi v naší base app.

Vyhody nativni a hybridni aplikace

Ať už Android, nebo iOS, obě platformy jsou zajímavé a mají své cílové skupiny a věrné uživatele. I když je Android nejvíce rozšířený, některé jeho funkce by milovník iPhonu asi nikdy nepřekousnul, a naopak majitel Androidu by například neviděl důvod, proč utrácet za drahé produkty od Applu. A proto je dobré brát při vývoji aplikací tato základní data v potaz. Je důležité si rozmyslet, pro jakou klientelu chcete aplikaci vyvíjet i jakým způsobem. Více o tom píšeme například i v článku Vývoj mobilních aplikací.

Přemýšlíte o vývoji mobilní aplikace? Určitě se nám ozvěte, rádi s vámi vše probereme.

Napište nám

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble