We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Jak se vyvíjí sociální síť?

bylo bez debat tím největším projektem, na kterém SYNETECH kdy pracoval. I když je totiž nakonec výsledek ve formě mobilní aplikace, ve skutečnosti jde o plnohodnotnou sociální síť, kterou jsme vyvíjeli přes dva roky.

Jak se vyvíjí sociální síť?

Fiddo bylo bez debat tím největším projektem, na kterém SYNETECH kdy pracoval.

I když je totiž nakonec výsledek ve formě mobilní aplikace, ve skutečnosti jde o plnohodnotnou sociální síť, kterou jsme vyvíjeli přes dva roky.

Kvůli technické i časové náročnosti jsme se tu naučili spoustu věcí, které jsme se rozhodli vám přiblížit, protože z nich můžete při tvorbě aplikací profitovat i vy, zvlášť pokud zvažuje, že si necháte mobilní aplikaci vytvořit nebo že se sami do vytváření pustíte.

https://youtu.be/co-L7bW4i4w

Vzhůru do neznáma

První nesnáze u obřích projektů přicházejí ještě před samotným začátkem programování aplikací. Prakticky totiž není možné na začátku odhadnout finální velikost appky, ve které má být, řekněme si to na rovinu, téměř vše myslitelné.

Zadání na vývoj Fidda přišlo v létě 2017 a do konce roku měla být aplikace hotová, jenže se rozhodně nejednalo o MVP (minimum viable product), ale už ze začátku mělo jít o takovou appku, která dá pejskaři vše, po čem touží – od implementace trackovacích obojků přes rodinné sdílení aktivit podle toho, kdo zrovna venčí, připomínek očkovacích termínů, sdílení fotografií, chatu…

Po dohodě s klientem jsme zadání upravili a začali vše dělat postupně a funkcionality přidávat jednu po druhé. Společně prošli funkce aplikace, zreálnili si navzájem očekávání, dohodl se rozpočet a mohlo se vyvíjet.

Nejen programování, ale i backend

To, že člověk musí během programování mobilních aplikací řešit nesnáze a nečekané výzvy, to žádného vývojáře ani klienta nepřekvapí a u Fidda tomu nebylo jinak. Přece jen ale bylo trochu nečekané, když jsme ve výsledku krom vývoje aplikace museli a chtěli začít řešit také celý backend.

Co na pozadí musí všechno fungovat?

Třeba řešení notifikací, chatu a správa ohromného množství dat a také podchytit správný způsob, jak data každému uživateli zobrazit, aniž by je musel stahovat (a neměl tak deprese z účtů od operátorů).

Klientovi se náš proaktivní přístup líbil, a tak nám navrhl postarat se o backend celkově. A to byla velká výzva. Během vývoje mobilních aplikací totiž platí, že přebírat kód je ten nejhorší scénář a většinou je jednodušší začít programovat od píky. Výzva je výzva, a tak se u nás v SYNETECHu odkládaly dovolené, upravovaly se týmy a dělalo vše proto, aby se během jednoho měsíce vše zdárně podařilo. Během té doby jsme udělali revizi kódu, navrhli postupy, jak se o aplikaci po jejím vydání budeme starat, zefektivnili údržbu a také edukovali klienta, co že takový backend vlastně obnáší. Výsledkem byl ale happy end jak z Lady a Trampa, spokojený zadavatel a funkční backend.

Fiddo je venku!

Po dvou letech programování je Fiddo venku a z toho máme velkou radost. Nejenže pejsky máme sami rádi, ale naučili jsme se také během vývoje spoustu užitečných věcí.

Tak třeba funkci ztraceného psa, kdy se notifikace začne zobrazovat lidem v logickém okruhu, kde by zatoulaný pejsek mohl být. Nebo mapa plná vhodných a zajímavých míst pro pejskaře či práce s chatem, notifikacemi… Ostatně, stáhněte si Fiddo a posuďte sami.

| | | | ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- | ------------------------------------------------------------------------------------------------ |

sociální síť mobilní aplikace Fiddo

Co nás s Fiddem ještě čeká?

Nasloucháme klientům a uživatelům. Mluvit s opravdovými uživateli appky je vždy pro vývoj aplikací zásadní a přinesl cenné informace, jako třeba že lidé chtějí mít v aplikaci víc svých pejsků. Co bychom uživatele aplikace neudělali.

Do budoucna nás také čeká úprava uživatelského rozhraní, stream Fiddo TV, vzdělávací články pro všechny páníčky a paničky, charitativní projekty, seznamka…

Zkrátka, je na co se těšit, ať už z pohledu uživatelského nebo našeho vývojářského (na nové výzvy), tak si appku stáhněte nebo sledujte @synetech na sociálních sítích a nic vám neunikne.

V kosti… ehm… kostce aneb s čím jsme se potýkali a co jsme zvládli?

  • Starat se o aplikaci 24/7
  • Řešit frontend i backend
  • Práci s obrovským množstvím dat a efektivním layoutováním
  • Upravit ke spokojenosti klienta zadání a postupně a efektivně budovat obří aplikaci s nespočtem funkcionalit

mobilní aplikace Fiddo pro pejskaře

Pokud přemýšlíte o vaší vlastní aplikaci, nebo potřebujete prostě váš nápad konzultovat, neváhejte se ozvat na info@synetech.cz nebo prozkoumat náš web, kde se dozvíte, kolik stojí mobilní aplikace nebo kdy pro váš projekt dává smysl mobilní aplikace.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble