We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

WWDC 2020 Keynote: potěšení pro uživatele, ale co iOS Developeři?

Keynote WWDC 2020 komentuje CTO SYNETECHU Dan Rutkovský, který byl vloni v samém srdci dění v San Franciscu.

WWDC 2020 Keynote: potěšení pro uživatele, ale co iOS Developeři?

Kvůli Koronaviru bude letošní konference WWDC pouze online a my si ji nenecháme ujít. Keynote WWDC 2020 komentuje CTO SYNETECHU Dan Rutkovský, který byl vloni v samém srdci dění v San Franciscu.

Keynote v kostce

Jak se asi dalo čekat, úvodní část keynote se věnovala tématům rasismu a také COVIDu, hned poté přišly na řadu novinky. Oproti loňskému roku, kdy Apple releasoval celkem zásadní věci, by se dal letošek shrnout z vývojářského hlediska jako „vlastně nic důležitého“. Všechny změny systému přináší iOS developerům trochu práce navíc, na druhou stranu ale uživatelé by z nich měli být nadšení.

WWDC 2020 Keynote komentuje CTO Dan Rutkovsky

iOS 14

Tak například iOS mění plochu, přidává widgety a třeba také některé vychytávky z iPadOS jako Picture in Picture. Hodně zajímavě vypadá možnost otevírání auta pomocí iPhonu, ale na rozdíl od CarPlay to zatím nevypadá na masovou technologii, což je škoda. S jejím využívání začne BMW a snad se do budoucna přidá více automobilek.

Novy iOS 14

App Clips

Naopak hodně zajímavé budou pro nás iOS vývojáře tzv. App Clips. V zásadě instantní appky, které už známe z Androidu, jen ve form factoru Applu. To v praxi znamená, že budou snad dobře dostupné (spouštění pomocí NFC, webu, geolokace, QRkodu) a využitelné. Příklad z praxe uváděný na WWDC byl příjezd na parkoviště, po kterém uživateli vyskočí App Clip aplikace pro zaplacení parkování. To člověk provede pomocí Apple Pay a hurá dál. Teoreticky to vypadá opravdu super.

iPadOS

iPadOSopět nenabízí nic zásadního. Pomalu se víc a víc sbližuje s macOS a asi největší letošní update je možnost rozpoznání psaného textu pomocí Apple Pencil a jeho převodu. Celkem užitečné.

AirPods

AirPods naopak zaznamenaly hodně velký skok, nyní se budou automaticky přepojovat k zařízení, které právě používáte, což se aktuálně neděje a je to škoda. Za mě je tohle uživatelsky opravdu šikovná věc, ze které jsem nadšený!

watchOS

watchOS dostaly nově možnost sleep trackingu, ale to už uměly aplikace třetích stran, je tedy otázkou, zda bude to od Applu natolik jiné. Dále přibyly nové ciferníky, a především více možností tvořit vlastní a sdílet je. Že by to ale byla změna zásadní se říct úplně nedá.

U domácích asistentů se nám dostalo hlavně ujištění o tom, že Apple vše dělá sám, a nikoliv s aplikacemi třetích stran. Dočkali jsme se také přidání privacy overview, tedy seznamu toho, co aplikace používá, přímo do App Storu.

macOS

Nejvíc změn letos rozhodně přinesl macOS. Čeká nás hodně překopávek v designu, které sjednocují vzhled s iPadOS.

Také došlo k představení macOS pro ARM, což znamená, že Mac již nebude mít procesory od Intelu, ale vlastní – tak jak je to v případě iPhonu a iPadu. Volně přeloženo se jedná o nejzásadnější změnu za posledních 15 let, kdy v roce 2005 přešel Apple z PowerPC na Intel.

Mac bude nově výkonnější a s lepší baterií, implementace ale bude trvat prý zhruba 2 roky. Nicméně první zařízení s touto technologií pojmenovanou Apple Silicon by světlo světa mohlo spatřit už letos. Hardwarové novinky také přináší změny v software, díky kterému aktuální aplikace poběží na novém typu procesoru (Universal 2, Rosetta 2, Virtualisation). Zároveň budou nové Macy podporovat aplikace z iPadOS a iOS, což může zásadně pomoci celému macOS ekosystému.

Pro otestování nových Maců navíc Apple představil Quick Start program (Developer Transition Kit), což je macMini s A12Z procesorem, který bude stát 500$. Pro iOS developery určitě zajímavá novinka.

macOS iOS Developer

A taková byla úvodní WWDC Keynote 2020 - pro iOS vývojáře nic přelomového, pro uživatele zní ale novinky skvěle, hlavně nové Macy, na které se osobně moc těším.

Celou WWDC konferenci budeme celý týden sledovat.

P. S. Na Keynote je vždy nejlepší atmosféra fyzicky na místě. Jaká byla vloni? Přečtěte si reportáž Dana z WWDC 2019.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble