We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Spoluzaložili jsme Asociaci softwarových agentur | ASWA

Našim cílem je posouvat odvětví softwarového vývoje a zlepšovat kvalitu digitálních produktů. Budeme pomáhat se zadáváním zakázek i vzdělávat veřejný a soukromý sektor.

Spoluzaložili jsme Asociaci softwarových agentur | ASWA

Buďte tou změnou, kterou chcete vidět ve světě, říká se. My chceme posouvat odvětví softwarového vývoje a pomáhat vytvořit co nejlepší prostředí při zadávání zakázek. A tak jsme spoluzaložili Asociaci softwarových agentur ASWA. Jaké jsou její cíle?

Applifting, Cookielab, Futured a SYNETECH. To jsou v abecedním pořadí agentury, které společně založili Asociaci softwarových agentur, která bude pomáhat státním i veřejným firmám se softwarovými zakázkami. Proč? Protože chceme zlepšovat kvalitu digitálních produktů a vytvářet spravedlivé prostředí v IT byznysu.

Málokdo ze zadavatelů totiž tomuto odvětví rozumí, a to hraje do karet dodavatelům – bohužel často nepoctivým. Ti si často mohou nastavovat nereálné podmínky nebo ceny (podstřelená nabídka a následné „zahojení“ na vícepracích, vendor-lock in…) a ve finále často vznikne produkt, který uživatelé téměř nemohou a ve výsledku snad ani nechtějí používat. A z toho může mít ve výsledku celý náš obor velké mrzení.

Správné zadání zakázek? 99 % úspěchu

Současná výběrová řízení většinou probíhají tak, že zadavatelé napíší jednostránkový brief a vyberou nejlevnějšího dodavatele. To ale není nejšťastnější řešení. Levný výherce se totiž v 9 z 10 případů pořádně prodraží. Firma nezvládá dodat zakázku za slíbené peníze a kvalita narychlo "sešitého" produktu se časem projeví.

Jak říká náš CEO Vratislav Zima: "Pro vývoj softwaru nestačí věta: "Chceme aplikaci typu Uber." Jde o celou přípravnou fázi projektu a správné formování produktu. Chceme pomáhat i s definováním správné struktury a rolí v týmu (například analytik, programátor, dozorčí rada) a analýzou trhu, aby produkt reagoval na potřeby uživatele a měl odpovídající funkce."

Příprava produktu totiž vyžaduje dostatek času a správné zadání, ve výsledku ale platí, že čím bude kvalitnější, tím kvalitnější přitáhne dodavatele. Správné zadání však nutně neznamená, že klient musí přesně vědět, jaké funkce požaduje a jak má produkt vypadat. Právě naopak.

"Ideální je, když za námi klient přijde s problémem, který nám dokáže popsat a specifikuje, jaké cílové skupině má pomoci a proč. Samotné IT řešení už by se pak mělo nechat na profesionálech, kteří mají zkušenosti," dodává CEO SYNETECHu.

Edukační role asociace

Víme, že náš obor není jedním z nejjednodušších, proto chceme v tomto směru soukromý i veřejný sektor vzdělávat. Je pro nás důležité, aby se v tendrech nehledělo jen na cenu, ale i na kvalitu řešení. Podstatné je pochopit, že u softwarového vývoje zákazník nekupuje hotový produkt (právě tento myšlenkový konstrukt bývá častým kamenem úrazu), ale většinou tým odborníků, který mu produkt průběžně vyvíjí.

To komentuje další ze zakladatelů, Vratislav Kalenda (CEO Applifting), "Chtěl bych zvýšit úspěšnost a realizaci kvalitních produktů a zvětšit tu radost, kterou všichni z tvorby budeme mít. Chceme vzdělávat veřejnost a zmenšit tak procento realizace neúspěšných projektů. Je to pro mě způsob, jak vrátit nějaké dobro, které nám bylo dáno, zpět Česku."

Zalozeni-aswa

Je-li ASWA konzultantem, výběrek se neúčastníme

Jak zadavatelům zakázek jakožto asociace pomůžeme? Vysvětlíme jim, jak správně zadání sepsat, poradíme jim se sestavením týmu a jednotlivých rolí, popíšeme možnosti vývoje, jejich výhody i nevýhody a doporučíme i kritéria kvality, podle kterých je dobré dodavatele vybírat. Když bude potřeba, tak můžeme prověřit také kvalitu již probíhajících tendrů a projektů.

Aby byla zajištěna objektivita a transparentnost. výběrového řízení se neúčastníme. "Máme jedno zásadní pravidlo," vysvětluje CEO Synetechu Vratislav Zima, "kdo bude pomáhat se zadáním, nesmí se účastnit tendru. Kdo se bude účastnit tendru, nesmí tvořit zadání."

Navíc jsme se spojili i s advokátní kanceláří KROUPAHELÁN, která se zaměřuje na IT právo a veřejné zakázky. Zadavatelům tedy můžeme nabídnout i kontrolu zakázek z právního hlediska.

Přijímáme další členy s morálním kodexem

Novým členům se ASWA nebrání, naopak budeme moc rádi, když další férová studia rozšíří naše řady. Naším cílem není budovat si pro sebe výhodné prostředí, ale chceme srovnat podmínky na trhu a dát šanci dodavatelům, kteří smýšlejí morálně a nejde jim jen o zisk.

"To, co nás ultimátně spojuje je fakt, že chceme 'dělat dobro'. Vím, zní to strašně, ale opravdu je pro nás důležité, že chceme vývoj softwaru dělat dobře s nejlepším vědomím a svědomím." vysvětluje Lukáš Strnadel z Futured.

I proto jsme si stanovili podmínky pro vstup do asociace. Každý člen by měl mít příjem z veřejného sektoru nižší než 30 %, obrat za poslední kalendářní rok alespoň 15 000 000 Kč a minimálně 50 % firmy musí vlastnit české fyzické osoby.

Vstříc světlým IT zítřkům

Firmy, které jsou součástí ASWA nevidí zásadní přínos v generování zisku, což však rozhodně neznamená, že by šlo na české technologické scéně o nějaká béčka. Naopak, hned 3 členské agentury (jednou z nich je náš SYNETECH 😊) se například dostaly do výběru Deloitte Fast50, což je žebříček 50 nejrychleji rostoucích technologických firem u nás.

Všichni ale chceme do prostředí, ve kterém žijeme, také něco vracet.

Máme s IT letité zkušenosti a v dnešní době je náš obor čím dál více důležitější. Snažíme se tento svět přiblížit laické veřejnosti, změnit jeho stereotypní vnímání a nastavit v něm férové a příjemné podmínky pro podnikání. To může pomoct jak zadavatelům zakázek, kteří budou mít větší know-how a tudíž i odvahu v jednání s dodavateli, tak samotným vývojářům k tvorbě kvalitních a užitečných produktů.

Zkrátka, doufáme, že společně stvoříme lepší softwarové Česko! Vítáme tedy každého, kdo má podobné smýšlení a nebojí se do toho jít s námi.

Chcete se o ASWA dozvědět více nebo se stát dalším členem? Koukněte na web aswa.cz a určitě nám napište.\ \ Více si o asociaci můžete přečíst v rozhovoru se zakladateli pro Lupa.cz nebo na Médiáři.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble