We use cookies on this page. View our Privacy Policy for more information.

Moderní Web Builders neboli „nóbl“ kód

Když za námi klient přijde s požadavkem na web, je velmi důležité pochopit, co přesně potřebuje. Přístupy k realizaci projektu mohou být různé.

Moderní Web Builders neboli „nóbl“ kód
Výrazem „nóbl“ rozumíme standardní implementaci webu pomocí kódu.

Když za námi klient přijde s požadavkem na web, je velmi důležité pochopit, co přesně potřebuje. Vzhledem k tomu, že weby jsou statické nebo dynamické, přístupy k realizaci projektu mohou být různé, začněme tím rozdílem.

Dynamické webové stránky

Nejvýraznějším příkladem dynamických webů jsou stránky vytvořené na bázi redakčního systému (CMS). Mezi nimi jsou nejčastěji internetové obchody, stejně jako fóra, stránky s recenzemi a další zdroje s možností zveřejňování obsahu návštěvníky.

Statické webové stránky

Statické webové stránky se používají pro malé a jednoduché webové stránky, které nevyžadují neustálé změny. Stránka má stejný vzhled a stejný obsah pro všechny návštěvníky.

Přístupy k implementaci

Přístupy k implementaci těchto dvou různých webů se liší, stejně jako jejich koncepce.

U dynamického webu bude implementace „nóbl“. V případě statického webu máme kromě psaní kódu ještě jednu možnost: web builder.

Co je to web builder

Web builder je komplexní systém pro tvorbu webových stránek, který můžeme používat i bez znalosti programování. Obvykle běží v prohlížeči. Pokud chcete web hostovat sami, vybírejte tvůrce webu moudře. Ne každý web builder tuto možnost poskytuje a musíte využít jejich hostingové služby.

V tomto článku si povíme více o statických webech, protože právě pro ně jsou web buildery vhodné.

Proč je někdy lepší použít web builder?

Buďme upřímní... ne vždy je 100% jasné, jaké jsou přesně potřeby klienta.

Řekněme, že designeři mohou použít web builder jako prototypový nástroj, který klientovi pomůže rozhodnout se v krátkém čase. Statické webové stránky, jako jsou osobní webové stránky a katalogy produktů, lze snadno vytvořit pomocí web builders. Se správným přístupem můžete vystavit projekt v krátkém čase a s malým počtem zdrojů.

Správný přístup

  1. Web builderů je poměrně hodně a je velmi důležité porozumět schopnostem a limitacím každého z nich.
  2. Design. Když se znovu podíváme na omezení každého web builderu, návrh musí být proveden s ohledem na tato omezení.
  3. Pochopte koncového uživatele a podstatu webu, nečekejte na webu příliš mnoho interaktivity a dynamiky.
  4. Stojí za to pochopit i velikost projektu. Webová vizitka je pro tvůrce webu jednoduchý úkol, ale něco velkého by bylo lepší implementovat „nóbl“ způsobem.
  5. Osoba s nulovými znalostmi ve vývoji nebude schopna realizovat projekt příliš rychle a správně. Výsledkem každého web builderu je nakonec pouze kód, proto je velmi důležité porozumět funkcím vývoje a optimalizaci webů, stejně jako věcem typu SEO.

Pokud se neřídíte výše uvedenými body, může se web builder ukázat jako dražší a časově náročnější než „nóbl“ přístup. Pokud jste si ale odpověděli na všechny tyto otázky a chápete, že ve vašem případě je web builder nejlepším řešením, pak určitě pocítíte jeho výhody:

  1. je to rychlé,
  2. je to pohodlné,
  3. úpravy nebo aktualizace jsou snadno proveditelné,
  4. je okolo něj velká komunita,
  5. má technickou podporu,
  6. stačí vám pouze základní znalost o vývoji webu.

Závěr

Ještě jednou bych ráda zdůraznila, že jen šikovné ruce dokáží postavit skvělý produkt. Jedná se spíše o pomocníka při implementaci malých stránek než o plnohodnotnou náhradu kódování.

Snadný statický web lze bez váhání vytvořit pomocí nástroje pro tvorbu statického webu.

Pokud potřebujete komplexní dynamickou aplikaci, měli byste se této možnosti vyhnout.

AppCast

České appky, které dobývají svět

Poslouchejte recepty na úspěšné aplikace. CEO Megumethod Vráťa Zima si povídá s tvůrci českých aplikací o jejich businessu.

Gradient noisy shapeMegumethod CEO Vratislav ZimaMegumethod Scribble